Kamp Haagse Kinderen

Het “Kamp Haagse Kinderen” opende zaterdag 20 juli 2013 de deuren van De Zandkreek voor maar liefst 49 kinderen uit Den Haag e.o. Het kinderkamp dat dit jaar voor de 34e keer plaatsvond, biedt kinderen in de basisschoolleeftijd, die in een onstabiele thuissituatie wonen en niet op vakantie gaan, een onbezorgde vakantieweek. Mede dankzij de ruim 120 vrijwilligers en de financiële steun van de PKN-gemeente i.w. uit Hattem, het Jeugd Vakantie Loket Den Haag, het Leger des Heils in Den Haag en giften van particulieren kon het kamp ook dit jaar weer plaatsvinden. Het beloofde qua weer een prachtige week te worden, dus daardoor werd onbezorgd gestart met het kamp.

Zaterdagavond werd De Zandkreek verkend en konden de kinderen al spelend met elkaar kennismaken. Toen het bijna donker was gingen de oudsten het bos in voor een nachtwandeling. Tijdens de wandeling kwamen er uit alle hoeken van het bos spoken tevoorschijn. Gelukkig bleken deze niet echt te bestaan en konden de angsttranen weer worden gedroogd. En hoewel de wandeling vol bravoure begon, moesten zelfs de stoerste kinderen toegeven dat het best wel eng was.

Na de kerkdienst op zondagmorgen was er een speurtocht in het bos. Halverwege de route kwam de pannenkoekenlucht de kinderen al tegemoet. En na de overheerlijke pannenkoeken was er weer volop energie voor het vervolg van de tocht. ’s Middags stond er naast het kampgebouw een compleet dozendorp. De naaisters zorgden weer voor zelf gemaakte kleding. En de schminkers maakten van de gezichten weer prachtige kunstwerken, die als mooie herinnering op de foto werden vastgelegd. Verkoeling werd ’s avonds gezocht bij Het Heerderstrand. Met kleren en al het water in is toch veel leuker dan in je zwembroek/-zwempak zwemmen.

De oudste kinderen vertrokken maandag naar het Klimbos Simia in Ede waar ze verschillende routes in de toppen van de bomen liepen. Zelfs kinderen met hoogtevrees hebben zichzelf die dag overtroffen. ’s Middags keerden ze trots terug bij De Zandkreek om te vertellen over deze stoere activiteit. De jongsten hebben de hele dag in de speeltuin in Havelte doorgebracht. Het was een bloedhete dag, maar gelukkig brachten de fonteinen de nodige verkoeling. Na een potje midgetgolf gingen ook de jongsten weer moe maar voldaan naar De Zandkreek. De theatervoorstelling “Schrans & Frietje” was het slotstuk van een mooie kampdag.

De dinsdag stond traditiegetrouw in het teken van zwemmen in Zwembad De Veldkamp in Wezep. Toen de kinderen om 17.00 uur weer uit het zwembad moesten vond menig kind de zwemdag veel te kort. Na 3 dagen spelen, zwemmen en klimmen en klauteren was het tijd voor een rustige avond en werd een filmpje gepakt in de bioscoopzaal van De Marke. Bij de film “Snuf de hond en de jacht op Vliegende Volckert” hield je soms de adem in en was het voor sommige kinderen best wel een beetje spannend.

Het mooie weer bleef maar aanhouden en dat was voor de woensdag wel prettig, want het werd een drukke dag met veel buitenactiviteiten. De hele dag stond in het teken van de middeleeuwen en ridders te paard. Ridders Dolf en Joeri hesen de kinderen in ridderkleding en vertelden over de wapens die toen werden gebruikt. Gewapend met pijl en boog werd als echte jagers gejaagd op de beren en vossen in Molecaten die hun leven niet zeker waren. De oudste kinderen zochten verkoeling in het ’t Smallert in Emst. En de jongsten bezochten traditiegetrouw bakker Fred in het Bakkerijmuseum. Hij maakte er weer een waar spektakel van. Met een zelfgemaakte gevulde koek vertrokken de kinderen richting het centrum van Hattem om gezamenlijk op jacht te gaan naar alle vossen die rondliepen in de binnenstad van Hattem. Net voordat het onweer en een enorme hoosbui losbarstte waren alle vossen gevangen. En kwam snel de zon weer door om het Amfitheater droog te maken voor de gasten die ’s avonds op bezoek kwamen om ook de stoere verhalen over de ridders aan te horen.

Attractiepark Slagharen was de afsluiting van een prachtige kampweek. Gelukkig waren er attracties met water om een beetje verkoeling te krijgen. De Splash was dan ook erg populair. Nadat de kinderen moe en voldaan uit Slagharen weggingen kon niet anders geconcludeerd worden dan dat het een topdag was. ’s Avonds traden de kinderen weer op tijdens de bonte avond en werd volop gedanst in de disco. En zo gingen kinderen en leiding al dansend naar het einde van een geweldige kampweek.

Op vrijdag 25 juli 2013 ging de bus weer richting Den Haag. De leiding kan terugkijken op een supergeslaagde week die dankzij de hulp van de vele vrijwilligers weer een groot succes was.

Volgend jaar is het 35e “Kamp Haagse Kinderen” van  19 t/m 25 juli 2014.